Авто ЖЖ » Новости » 2021 » Октябрь » 1 » 11:21

В Україні закінчується період пільгового розмитнення євроблях: до чого готуватися власникам

01 Октября 2021 1356 0.0 0
В Україні закінчується період пільгового розмитнення євроблях: до чого готуватися власникам

У власників проблемних євроблях щомісяця відраховуватимуть по 700-1500 грн із зарплати, поки ті не погасять величезні борги. Про це інформує АвтоПортал

До кінця періоду пільговою розмитнення машин на Єврономер залишилося трохи понад місяць. Попри численні заяви та заклики громадських до депутатів і президента розблокувати розмитнення для п’яти «проблемних» категорій транспорту ситуація все ще залишається невирішеною. До чого готуватися тим, хто не вкладеться у відведений владою термін до 10 листопада і які можуть бути варіанти захисту інтересів євробляхерів, з’ясував UBR.ua.

5 ключових проблем

Власники євроблях розділилися на дві категорії: хто не може, і хто не встигає розмитнено в рамках раніше прийнятого закону про пільгове розмитнення.

До перших відносяться автомобілі, які заїхали в Україну у 2021 році та з боку РФ, а також машини з євростандартами євро-0 і євро-1 (до 1995 року випуску), з гібридним двигуном і вагою 3,5 т. Оскільки їх розмитнення не передбачена профільним законом, а за порушення строків ввезення їм загрожує штраф в 170 тис. Грн, вчора, 23 вересня, їх власники вийшли з протестом під Верховну Раду в надії відстояти право на користування особистим транспортом.

Проте привернути увагу до своєї проблеми їм вдалося тільки з боку народного депутата. Він подав на розгляд два законопроєкти №6043 і 6044, які повинні усунути недоліки в законі №1402-ІХ по п’яти проблемним типам євроблях, а також продовжити термін пільгового розмитнення ще на 90 днів (до лютого).

Крім цього, нардеп подав правку і в законопроєкт №5600 щодо можливості законним шляхом розмитнити автомобілі, що заїхали з боку РФ. Але у зв’язку з тим, що до цього законопроєкту без його правки передбачено ще понад 10 тис. Інших, терміни їх затвердження можуть затягнутися більш ніж на два місяці. Тоді ж як раз і закінчиться період розмитнення.

«Якщо не внесуть додаткову правку про продовження термінів розмитнення, то фактично всі ці дії марна справа», каже в розмові з UBR.ua адвокат ГО «Авто Євро Сила» (АЕС) Іван Казачук.

Прогнози щодо термінів теж невтішні: на минулому нещодавно засіданні парламентського комітету податкової та митної політики його голова Данило Гетманцев виступив категорично проти продовження термінів пільг для євроблях через законопроект №5600.

Таким чином, єдину надію водії євроблях покладають на законопроєкти депутата Заблоцького.

Відповідно, в патову ситуацію зараз потрапили як євробляхери, у яких є гроші, але яким не дає розмитнити за доступною ціною сам закон через прописаних там обмежень. Так і ті, хто елементарно не має на це коштів, оскільки крім митних платежів заплатити доведеться і за підготовку документів.

У деяких випадках сума може дотягнути до 70 тис. грн, які при зарплаті в 6-7 тис. грн, кажуть активісти, збирати потрібно від року до трьох.

Так чи інакше їздити на такому автомобілі людина не зможе, і його конфіскують, як того вимагає закон, підкреслюють опитані юристи.

Варіант уникнути штрафу в 170 тис. грн поки що є тільки у євроблях, які заїжджали з боку РФ. Від санкцій це все одно не вбереже в результаті, але після перезаїзду є шанс скасувати штраф через суд, кажуть юристи.

На цей момент профільні брокери готові розмитнювати такі авто з урахуванням ризику, що водієві все одно може прийти постанову про порушення митних правил у зв’язку з тим, що машину все ж розмитнили, хоча за законом робити цього не могли.

Сума штрафу в цьому випадку може скласти 135 тис. грн. Але за цим напрямком адвокати вже готові захищати клієнта в суді та доводити, що євробляха була завезена з РФ, а робила плановий «розворот» на нейтральній території. Тобто мова йде про перекручену інтерпретації даного пункту митниками.

Іншими словами, для машин, які побічно «пов’язують» з РФ, радять «краще зробити перезаїзд і відстоювати свої права в суді, ніж нічого не робити». Тому що, коли прийде постанову про те, що авто не розмитнено тоді варіантів, крім як платити 170 тис. грн, не буде.


Комментариев: 0
Пожалуйста, залогиньтесь для добавления комментария.
[ Регистрация | Вход ]

Новости по теме: