Авто ЖЖ » Новости » 2023 » Май » 23 » 19:30

Що потрібно знати про ємність автомобільного акумулятора

23 Мая 2023 387 0.0 0
Що потрібно знати про ємність автомобільного акумулятора

Для значної кількості автомобілістів, особливо новачків, знання тонкощів роботи АКБ вважаються непотрібними. Допоки акумулятор не стане вередувати, всі їх знання вичерпуються необхідністю час від часу перевіряти рівень електроліту.

Між тим знання про особливості експлуатації автоакумуляторів допомагають значно продовжити їхній термін служби. У цій статті розкажемо про одну з найважливіших характеристик АКБ — її ємність.

Ємність, навантаження та час до повної розрядки

Ємність батареї вказується в ампер-годинах. І теоретично 60 А·год означає, що АКБ здатна віддавати ці 60 ампер протягом однієї години. На практиці цей проміжок часу буде меншим через різні фактори.

akumulyator-dlya-auto.jpg

У результаті численних досліджень було виведено формулу реального розряду батареї. Вона досить складна, тому наведемо готові обчислення для акумулятора ємністю 60 А·год:

  • якщо залишити ввімкненими фари (вони споживають струм у 10 А), АКБ повністю розрядиться через 5 годин;
  • якщо безперервно крутити стартер (100 А), навіть повністю заряджена батарея сяде за 21 хвилину.

 

Зауважимо, що ці розрахунки є приблизними, оскільки ємність буде зменшуватися ще більш стрімко, тому що на поверхні пластин хімічні реакції сповільнюються, у зв’язку з чим біля них електроліт втрачає ємність швидше, ніж у навколишньому просторі. Отже, якщо ви плануєте купити авто-акумулятор, вибирайте моделі з більшою ємністю, наскільки це дозволяє місце у моторному відсіку.

Ємність і час зарядки

Багато водіїв вважає, що якщо ємність акумулятора більша від номінальної, генератор не зможе забезпечити його підзарядку.

Частково це справді так. Але потрібно зауважити, що більш потужна АКБ у момент запуску двигуна віддасть менше енергії. Тобто для відновлення ємності потрібно менше часу.

Що стосується можливостей генератора, то тут теж не все так погано. Сьогодні навіть в авто компактного класу встановлюють АКБ номіналом 80–90 А·год. Навіть з огляду на те, що такий струм генератор здатний віддавати тільки на високих обертах, під час руху в міському циклі його можливостей буде достатньо для відновлення заряду батареї.

Резервна ємність акумулятора

Не слід забувати й про таку характеристику АКБ. Вона вимірюється у хвилинах, а не ампер-годинах, і вказує, на скільки вистачить батареї для підтримки роботи габаритів, фар тощо із вимкненим двигуном.

Цей показник важливо знати, якщо, наприклад, у дорозі відмовить генератор. Йдеться не про повний розряд, а про можливість підтримки роботи електрообладнання автомобіля.

Струм холодної прокрутки

Цей показник вказує на те, який максимальний струм може віддати АКБ протягом короткого часу. Він важливий саме для стартерних батарей, на відміну від тягових.

Річ у тім, що під час пуску двигуна потрібен струм набагато більший, ніж споживає стартер. Чим холоднішим є двигун, тим більше часу потрібно стартеру, щоб вийти на робочі оберти. Тож під час вибору АКБ потрібно враховувати й цей параметр.

Як бачимо, ємність АКБ і пов’язані з нею характеристики — не така вже й проста річ. Знання описаних вище нюансів допоможе уникнути скорочення терміну служби акумулятора.


Комментариев: 0
Пожалуйста, залогиньтесь для добавления комментария.
[ Регистрация | Вход ]

Новости по теме: