Авто ЖЖ » Новости » 2021 » Ноябрь » 2 » 09:45

Чи може поліція зупиняти авто для профілактики: суд дав остаточну відповідь

02 Ноября 2021 4093 0.0 0
Чи може поліція зупиняти авто для профілактики: суд дав остаточну відповідь

Профілактика правопорушень не може бути причиною зупинки автомобіля співробітником поліції. На думку суду, вимога до водія про пред’явлення документів на цій основі є неправомірною.

Про це пише Асоціація автомобільного транспорту та інфраструктури України.

Автомобілісту вдалося оскаржити в суді ухвалу поліцейського, який як причину зупинки автомобіля назвав «профілактичні заходи».

Водій заявив правоохоронцю, що така причина зупинки відсутня у законі, та відмовився пред’являти документи, за що був оштрафований на 425 грн за ч. 1 ст. 126 КУпАП.

Після цього водій оскаржив штраф. Суд не знайшов у ст. 35 Закону «Про Національну поліцію» підстави, озвученої правоохоронцем, і вирішив, що «зупинка транспортного засобу на основі профілактичного відпрацювання не є порушенням з боку водія, а тому вимога поліцейського показати посвідчення водія є неправомірною».

Суд визнав штраф поліції незаконним та скасував ухвалу. Тепер водій вважається таким, що не притягувався до адміністративної відповідальності, а ось інспектора можуть притягнути до відповідальності за протиправне рішення.

Законні причини зупинки автомобіля співробітником поліції

Відповідно до ст. 35 Закону «Про Національну поліцію», причин зупинки транспортного засобу десять:

– якщо водій порушив ПДР;
– якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу;
– якщо є інформація, що свідчить про причетність водія чи пасажирів транспортного засобу до скоєння ДТП, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб чи вантаж можуть бути об’єктом чи знаряддям скоєння дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення ;
– якщо транспортний засіб перебуває у розшуку;
– якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів щодо обставин скоєння ДТП, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є чи могли бути;
– якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським або як свідка при оформленні протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріали дорожньо-транспортних пригод;
– якщо уповноважений орган державної влади ухвалив рішення про обмеження чи заборону руху;
– якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі утворює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;
– порушення порядку визначення та використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв;
– якщо зупинка транспортного засобу, зареєстрованого в іншій країні, здійснюється з метою виявлення його передачі у володіння, користування чи розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України або не поміщали до митного режиму транзиту.

За матеріалами сайту MMR


Комментариев: 0
Пожалуйста, залогиньтесь для добавления комментария.
[ Регистрация | Вход ]

Новости по теме: