Авто ЖЖ » Новости » 2021 » Сентябрь » 6 » 08:22

З якого віку дитині можна їздити на передньому сидінні автомобіля

06 Сентября 2021 1786 0.0 0
З якого віку дитині можна їздити на передньому сидінні автомобіля

Це питання, актуальне в сім’ях з дітьми: “Тату, коли мені можна вже буде сідати спереду поруч з тобою?”. Відповідей цих може бути дві. Як не дивно, прямої вказівки на вік особи, яка має право сидіти на передньому сидінні поруч з водієм, в Правилах дорожнього руху немає. Щоб зрозуміти це, доводиться предметно вивчити кілька пунктів параграфа 21 “Перевезення пасажирів”. На фото відразу кілька грубих порушень правил перевезення дітей. І справа не тільки у вимогах ПДР, а й в загрозі життю.

По-перше, в п. 21.11 ПДР йдеться, що маленьких дітей зростом менш як 145 см в машині взагалі можна перевозити тільки в дитячих утримувальних системах. Під такою системою Правила мають на увазі дитячі автокрісла і бустери.

По-друге, через кілька абзаців в п. 21.13 сказано, що “дитячі утримувальні системи встановлюють на місцях для сидіння, крім першого ряду”. Таким чином зрозуміло, що попереду більш-менш дорослим дітям можна сидіти лише без автокрісла (бустера), а без нього в машині може їздити пасажир лише зростанням від 145 см. Тут, правда, одне зауваження: спереду таки можна їздити малюкам у віці до трьох років, але в кріслі-колисці в положенні проти руху авто.

Чому потрібні крісла і бустери: тільки у дівчинки з навушниками правильно лежить верхня частина ременя, але нижня гілка у неї повинна бути нижче.

Тобто, станом на 2021 рік в Україні на передньому сидінні формально може їхати дитина від першого дня життя до трирічного віку (в автокріслі спиною вперед), а потім після досягнення зростання 145 см і без прив’язки до віку (вже без дитячих пристосувань) Правда, для 1 – 3 літніх немовлят умова: колиска повинна бути встановлена ​​на цьому місці “спиною вперед”
Нагадаємо, що дуже важливо пристібати маленького пасажира незалежно, з автокріслом або без ретельно і з дотриманням всіх умов безпеки. Тобто вгорі ремінь повинен пролягати через плече і груди (а не через шию), а внизу через тазову область (а не через живіт). Інакше в разі нештатних ситуацій дитина постраждає. Також не забувайте відключати праву передню подушку безпеки, коли везете немовляти в колисці на передньому кріслі.

Спиною вперед найбільш безпечний спосіб перевезення дітей у віці до 3-х років з їх пропорцією між масою голови й всього тіла.

Варто додати, що кілька років тому в ПДР України йшлося про конкретний вікове обмеження з перевезення дітей на передньому сидінні автомобіля. П. 21.11 за умови відсутності дитячого автокрісла визначав на такий випадок 12-річний вік або зростання 145 см.

Рекомендація:
Коли ваша дитина досягла віку близько вищезазначених 145 см, не поспішайте пересаджувати його з дитячого автокрісла на доросле сидіння. Особливо якщо дитячий трон належної якості та за розмірами ще не тисне боки. Гарне дитяче крісло дає маленькому пасажиру додатковий захист. А на дорослому сидінні залишається ймовірність, що ремінь безпеки в разі неприємностей спрацює на невеликому тілі підлітка не на всі 100% правильно.


Комментариев: 0
Пожалуйста, залогиньтесь для добавления комментария.
[ Регистрация | Вход ]

Новости по теме: