Авто ЖЖ » Новости » 2020 » Июль » 14 » 18:02

Депутат на джипе сбил человека насмерть. Как затянуть следствие на 2 года?

14 Июля 2020 1272 5.0 0
Депутат на джипе сбил человека насмерть. Как затянуть следствие на 2 года?

Вечером 26 ноября 2018 года 38-летний депутат Житомирского областного совета Дмитрий Кропачов за рулем черного внедорожника Toyota Highlander, двигаясь в направлении Житомира, сбил насмерть пожилую женщину.

Женщина возвращалась домой и переходила дорогу по пешеходному переходу. Она только что провела дочь на маршрутку. Было 8 вечера, темно, фонари не работали и прямо на зебре, в селе Тетеревка, её сбивает внедорожник. 

61-летняя бабушка скончалась на месте ДТП, так как из-за сильнейшего удара тело женщины разорвало на несколько частей.

"Половина тела лежала возле этой стороны дороги, а ноги лежали там, дальше", - рассказывает Валентина Данилюк, соседка погибшей женщины. Она прибежала на место ДТП одной из первых.

В полиции говорят депутат отказался свидетельствовать об обстоятельствах ДТП, а также отказался сдавать на месте тест на алкоголь. Полицейским пришлось везти его в наркодиспансер.

"В житомирском областном наркологическом диспансере был взят, в присутствии процессуальных руководителей, забор крови у водителя и проведено исследование. В крови алкоголя не обнаружено", - сообщила Алла Ващенко, руководитель пресс-службы местной полиции.

Прошло почти 2 года

Сегодня правоохранители уверяют, что наконец-то завершили все экспертизы по делу об аварии с участием депутата Кропачова. Об этом в интервью сайту Житомир инфо рассказал прокурор Житомирской области Олег Василив.

"Там были экспертизы, но они уже завершились. Когда будет подозрение - мы это осветим в средствах массовой информации", - сказал Олег Василив.

Он также отметил, что лично изучал материалы уголовного производства.

"С коллегами из полиции проводили совместные совещания - там есть очень много вопросов, которые его (Кропачова) не "отбеливают". У меня есть свое видение, я здесь никого не оберегаю, все делаю по закону, депутат это или нет, если совершил преступление - подозрение", - отметил прокурор.

За тяжкое смертельное ДТП депутату грозит до 8 лет заключения.

Дмитрий Кропачов

Комментарий Дмитрия Кропачова

Мене давно допитали, і я дав свої показання. Того вечора я був за кермом (і ніколи цього не заперечував). Ділянка дороги була неосвітлена і, як потім з’ясувалося, саме там трапилося чимало нещасних випадків. Той пішохідний перехід ніяк не обладнаний і невидимий у темряві. Знак непомітний, а білих смужок на дорозі вже не лишилося. Трагедія сталася за лічені секунди.

Я був тверезий, і аналізи не виявили жодного алкоголю. Якщо трапляється ДТП, унаслідок якої є загиблі або травмовані, огляд учасників на стан сп’яніння обов’язково проводиться у медичному закладі.

Оскільки в аварію потрапив депутат, ще й від опозиційної партії, вже за півгодини про неї знали всі силові структури області, а за годину на місці було безліч представників прокуратури та поліції. Я здавав кров в обласному наркодиспансері у присутності близько 10 осіб – медичних працівників, представників прокуратури, поліції та 2 понятих, які приймали участь у пломбуванні пробірок з аналізами. У цей час проводилася фото- та відеофіксація.

Мене затримали на добу, забравши усі особисті речі (в тому числі й телефон), і не відпустили, доки не було результатів аналізу крові. Проб крові було дві, їх направили в різні медичні заклади для висновків. У медзакладі було зрозуміло, що така процедура для них нестандартна: рідко вилучають додатково другу пробу крові для аналізу та висновків у іншому закладі. Не знаю, звідки було таке бажання виявити в мене щось, бо жодних ознак вживання алкоголю чи наркотиків я не мав. Крім крові, брали й інші аналізи.
Чому я прохожу у цій справі як свідок. У нашій державі діє презумпція невинуватості. Допоки проводять експертизи, немає достатньо доказів та триває досудове розслідування, причетна особа виступає свідком. 
Наклепи, ніби я їхав на швидкості 150 км/год навіть близько не відповідають дійсності. Швидкість була, як у більшості водіїв при виїзді з того населеного пункту. Точну швидкість, яка була до екстреного гальмування, встановить експертиза. Травматичність при ДТП залежить не тільки від швидкості, але й від типу автомобіля. Про це знають переважно експерти, які працюють у цій сфері.

 

Расследование аварии продлили до ноября 2020 года

Расследование аварии с участием депутата Дмитрия Кропачова продлили еще на полгода - до 25 ноября 2020 года, потому что «уголовное правонарушение совершено в условиях неочевидности».

Об этом говорится в постановлении Королёвского районного суда Житомира от 19 мая 2020 года, которое было обнародовано 27 мая.
 

"06.05.2020 слідчий за погодженням з прокурором звернувся до Корольовського районного суду м.Житомира з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні від 25.11.2018 на шість місяців, до 25.11.2020. Вказується, що СУ ГУ НП в Житомирській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №1201806000000312 від 25.11.2018 за фактом того, що 24.11.2018 на 09 км+250 м автодороги «Житомир-Чернівці» в с. Тетерівка Житомирського району водій автомобіля «Toyota Highlander» реєстраційний номер НОМЕР_1 ОСОБА_1 (Дмитрий Кропачов – ред.), рухаючись в напрямку м. Чуднів Житомирської області, здійснив наїзд на пішохода ОСОБА_2, яка перетинала проїзну частину рухаючись зліва направо відносно напрямку руху автомобіля. У результаті дорожньо-транспортної пригоди пішохід ОСОБА_2 отримала тілесні ушкодження, від яких загинула на місці пригоди. Вказані обставини органом досудового розслідування кваліфіковані за частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу України", - отмечается в постановлении.


Часть 2 ст. 286 УК Украины (Нарушение правил безопасности дорожного движения или эксплуатации транспорта лицами, управляющими транспортными средствами) предусматривает наказание в виде лишения свободы на срок от 3 до 8 лет с лишением права управлять транспортными средствами на срок до трех лет или без такового.

Ходатайство о продлении сроков предварительного расследования на 6 месяцев обосновано невозможностью завершить досудебное расследование в установленные законом сроки до 25.05.2020, поскольку в уголовном производстве необходимо провести ряд следственных (розыскных) действия, дать правовую оценку уже собранным доказательствам и принять окончательное процессуальное решение в указанном уголовном производстве.
 

"Відповідно до змісту клопотання та письмових доповнень слідує, що за час досудового розслідування у кримінальному провадженні проведено значну кількість слідчих та розшукових дій, зокрема: проведено 7 оглядів місця події, у тому числі 3 додаткових, 3 огляди предметів, допитано 39 осіб, проведено 4 слідчі експерименти, здійснено 8 тимчасових доступів до речей та документів, проведено 14 експертиз, надано 8 доручень оперативним підрозділам про проведення слідчих та розшукових дій, надано 4 письмових вказівки у порядку ст. 36 КПК України про проведення слідчих дій. Неможливість завершення досудового розслідування у визначені законом строки обґрунтована слідчим тим, що кримінальне провадження є складним з точки зору доказування, оскільки кримінальне правопорушення вчинено в умовах неочевидності, а показання учасників процесу містять відмінності, встановлення обставин, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 91 КПК України викликають труднощі, оскільки зібрані докази не дозволяють категорично стверджувати про наявність (відсутність) прямого причинного зв’язку між діяннями водія автомобіля «Toyota Highlander», НОМЕР_1 та наслідками заподіяння смерті пішоходу ОСОБА_2 (выделено ред.)", - говорится в обосновании относительно продления расследования.


Также отмечается, что о подозрении в этом уголовном производстве еще никому не сообщили.

 ВИДЕО: Депутата Кропачова облили зеленкой

 


Комментариев: 0
Пожалуйста, залогиньтесь для добавления комментария.
[ Регистрация | Вход ]

Новости по теме: