Авто ЖЖ » Новости » 2021 » Сентябрь » 22 » 17:15

В Україні хочуть запровадити плату для вантажівок за використання автомобільних доріг

22 Сентября 2021 604 0.0 0
В Україні хочуть запровадити плату для вантажівок за використання автомобільних доріг

В Україні хочуть запровадити «цивілізовану європейську практику» щодо вантажних перевезень: брати плату за проїзд визначеними автошляхами державного значення.

Відповідні законопроєкти, підготовлені Міністерством інфраструктури, без обговорення підтримали на засіданні Кабінету міністрів 22 вересня 2021 року.

«Міністерство інфраструктури підготувало законопроєкти, якими пропонується ввести оплату за користування дорогами державного значення для вантажівок більше 12 тонн. Логіка проєкту доволі проста: тисячі кілометрів доріг в Україні будується за рахунок коштів платників податків, тобто всіх українців. При цьому тисячі кілометрів українських доріг отримують найбільше навантаження та знос саме від вантажівок. Тому для них пропонується встановити оплату за користування дорогами загального користування державного значення. Кошти будуть консолідуватися в державному дорожньому фонді, і це буде додатковий ресурс для створення якісно нової інфраструктури для всіх громадян», - пояснив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Він зауважив, що запропоновані законопроєкти є частиною плану заходів з виконання угоди про асоціацію з ЄС, це практика абсолютної більшості європейських країн.

В проєкті закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо плати за використання автомобільних доріг загального користування» зазначається, що перелік доріг, за проїзд яким встановлюється плата, визначатиме Кабінет міністрів. Уряд також встановлюватиме розмір плати та порядок її нарахування.

Міністерство інфраструктури також пропонує внести відповідні зміни до Бюджетного кодексу та доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення статтею 132-2 «Порушення вимог законодавства щодо плати за використання автомобільних доріг загального користування», яка передбачає штрафи для водіїв від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (від 8500 до 17 тис. грн).

Нагадаємо, в липні цього року Мінінфраструктури пояснювало, що за проїзд автошляхами, побудованими на умовах державно-приватного партнерства, куди входить ділянка траси М-06 Київ-Житомир-Рівне, не треба буде платити та запевняло, що дороги «Великого будівництва» ніколи не будуть платними.


Комментариев: 0
Пожалуйста, залогиньтесь для добавления комментария.
[ Регистрация | Вход ]

Новости по теме: