Авто ЖЖ » Новости » 2021 » Февраль » 4 » 19:40

Поради житомирського адвоката: що робити, якщо ви потрапили в ДТП за участю пішоходів.ВІДЕО

04 Февраля 2021 847 0.0 0
Поради житомирського адвоката: що робити, якщо ви потрапили в ДТП за участю пішоходів.ВІДЕО

На цих кадрах, які опублікував Міський інформаційний центр, можна побачити пішоходів, які свідомо порушують правила дорожнього руху і створюють додаткову небезпеку на дорозі. За статистикою патрульної поліції України за 2020 рік в Житомирській області сталось 274 дорожньо-транспортних пригоди з участю пішоходів, яких з вини пішоходів -10. В таких аваріях загинули 2 людини, а травмувалися – 8. Що робити, якщо ви стали учасником ДТП, розповів сайту Житомир.info житомирський адвокат Сергій Хоменко.

Юрист розповідає: велика частина його практики – це справи, які стосуються подібних дорожньо-транспортних пригод. Іноді можна почути фразу “якщо трапилася ДТП, то водій завжди винен”. Адвокат каже: попри те, що автомобіль – це справді об'єкт підвищеної небезпеки, стверджувати, що водій завжди винен – неправильно.

“Навіть, якщо пішохід порушив правила дорожнього руху, наприклад, перебігає дорогу в невстановленому місці, то існує таке поняття, як небезпека для руху водія. І саме з моменту виникнення небезпеки для руху, а саме це відбувається, коли пішохід ступив на проїжджу частину, виникає запитання, чи міг водій своїми односторонніми діями уникнути ДТП, чи не міг? Якщо водій не міг, то він – не винен. Якщо водій міг уникнути ДТП, але не вчинив необхідних дій, або вчинив їх неправильно, то він ймовірніше за все, буде визнаний винним у вчиненні ДТП. Бо людина може перебігати дорогу з різних причин. Можливо, пішохід побачив, що через дорогу комусь загрожує небезпека і він побіг когось рятувати, не дивлячись на транспортний засіб. Можливо, пішоходу самому загрожує небезпека і він тікає від когось, щоб зберегти своє життя. Тому однозначно говорити, що водій завжди винен, чи пішохід завжди винен – не можна. Потрібно дивитись обставини в їх сукупності”, - каже адвокат Сергій Хоменко.

Іноді на дорозі можна зустріти пішоходів, які перебувають в неадекватному стані, або ж їм може стати зле. В такому випадку потрібно детально фіксувати усі обставини дорожньо-транспортної пригоди.

“Незалежно від того, в якому стані був пішохід, перше, що потрібно робити водіям і пасажирам у випадку ДТП – це надавати першу медичну допомогу потерпілому. І в той же час викликати "швидку" та працівників поліції. Максимально детально необхідно зафіксувати слідову інформацію, яка залишається: сліди гальмування, якщо є з’їзд на узбіччя, то зазначати, що частина слідової інформації на узбіччі, частина на асфальті. Бо водій може себе по-різному вести: може їхати, може вивернути, може реагувати по-різному. Максимально зафіксувати, якщо відбулись зіткнення і є уламки фар, або інших елементів автомобіля, осип цих уламків. Щоб в подальшому при проведенні експертизи, був максимум детальної інформації для визначення, чи була можливість у водія уникнути ДТП, чи не було. Також потрібно звертати увагу на одяг, в якому був одягнений потерпілий і детально описати цей одяг. Якщо є відеозаписи, то долучити ці відеозаписи, чи з власного відеореєстратора, чи з автомобілів, які рухались в попутному напрямку, або ж назустріч. Зафіксувати стан дорожнього покриття, чи був дощ, чи був мокрий асфальт після дощу, чи був він сухим. Час доби, наскільки було темно, хмарно, чи ні. Тобто, потрібно максимум обставин саме в момент ДТП. Ну, і зрозуміло, якщо є – свідки. Чому потрібно це все робити? Наприклад, людина лежить на проїжджій частині, їй погано, або в будь-якому іншому стані. Темна пора доби. На певній відстані водій побачив, що є перешкода. Встиг загальмувати – слава Богу, не сталось ДТП. Не встиг і не дай Бог тяжкі наслідки – потрібно буде визначати на якій відстані водій був об’єктивно спроможний виявити і уникнути. А якраз для цього потрібно розуміти загальну обстановку, яка була в місці ДТП в момент ДТП”, - розповідає Сергій Хоменко.

Адвокат каже: детально зафіксовані обставини та усі необхідні докази можуть допомогти довести невинуватість ДТП і наводить приклад із власної роботи.

“Особисто в мене в практиці були випадки. Років чотири тому завершили розгляд справи. Все почалося з того, що зареєстрували кримінальне провадження за наїзд водія на трьох пішоходів. Якщо коротко про справу, то три людини, три жінки рухалися по проїжджій частині в темну пору доби за межами населеного пункту. Не дивлячись на те, що дозволена швидкість – 90 км на годину, водій рухався зі швидкістю близько 60-65 км/год. Це експертизою було підтверджено відповідно до слідової інформації. Експертним висновком було встановлено, що водій не мав можливості уникнути ДТП через ряд факторів: темна пора доби, темний одяг пішоходів і відбулася дорожньо-транспортна пригода. Тобто, фактично водій не міг зупинити автомобіль, він зробив все, що було необхідно, застосував екстрене гальмування, однак наїзд на пішоходів здійснив. Пішоходи отримали тяжкі травми, але коли досудовим слідством було проведено ряд заходів (по-перше правильно зібрана слідова інформація, по-друге направлено і проведено експертизу, де об'єктивно незалежно оцінивши всі обставини, експерт дійшов висновку, що водій не мав технічної можливості уникнути ДТП) кримінальне провадження було закрито. Тобто, фактично, ДТП спричинили самі пішоходи, тому водії кримінальної відповідальності не ніс”, - каже Сергій Хоменко.

Подекуди трапляються випадки автопідстав, або інші ж дії шахраїв, які провокують дорожньо-транспортні пригоди і потім вимагають з водія гроші. В таких ситуаціях варто без вагань викликати поліцію.

“Не потрібно вестись на пропозицію домовитись на місці. Якщо водій в собі впевнений, то не потрібно нічого боятися, а потрібно викликати працівників поліції. Якщо це дорожньо-транспортна пригода без серйозних наслідків, наприклад, між двома автомобілями, то можна складати європротокол”, - каже адвокат Сергій Хоменко.

Фото, изображения:
Поради житомирського адвоката: що робити, якщо ви потрапили в ДТП за участю пішоходів.ВІДЕО Изображение 2
Поради житомирського адвоката: що робити, якщо ви потрапили в ДТП за участю пішоходів.ВІДЕО Фото 3
Поради житомирського адвоката: що робити, якщо ви потрапили в ДТП за участю пішоходів.ВІДЕО Фото 1

Комментариев: 0
Пожалуйста, залогиньтесь для добавления комментария.
[ Регистрация | Вход ]

Новости по теме: