Авто ЖЖ » Новости » 2021 » Декабрь » 29 » 11:33

5 інновацій, які зроблять електромобілі екологічнішими

29 Декабря 2021 529 0.0 0
5 інновацій, які зроблять електромобілі екологічнішими

Нещодавня кліматична конференція COP26 у Глазго підкреслила відданість важливість низьковуглецевої економіки. Важливу роль у ній відіграє власне транспорт.

З моменту винайдення автомобілів основну роль у їх розробці відігравав двигун внутрішнього згоряння, проте тепер планується поступово відмовлятися від нього на користь електромобілів з акумуляторним живленням, які є чистішими й ефективними. Проте лишається одне запитання: як зробити їх максимально екологічними?

Ось п'ять останніх нововведень, які можуть на це відповісти.

Краще використання літію

Щодо літію, традиційний спосіб його створення споживає величезну кількість енергії, особливо через підземні водоносні горизонти. У цьому процесі використовуються насоси, які витягують із землі величезну кількість солоної води, а потім залишають її випаровуватись, щоб отримати відкладення літію.

Нанофільтрація – це передова технологія, спрямована на зниження енергоспоживання. Французька компанія Eramet інвестувала 145 млн євро в систему, яка натомість передбачає фільтрацію води через природні мінеральні гранули. Це подвоює середній вихід літію, скорочуючи при цьому відходи та витрати на електроенергію. Фірма нещодавно оголосила про будівництві нового літієвого заводу в Латинській Америці, який забезпечуватиме до 15 % потреб Європи.

Поліпшення зберігання енергії

Навіть коли батареї врешті-решт досягають кінця терміну служби, це ще не означає, що ми їх повинні викидати.

Британська фірма Connected Energy виступила з ідеєю перетворення старих батарей на накопичувачі енергії. Вони збирають акумулятори прямо з машин і поміщають їх в один із вторинних силових агрегатів. Опинившись там, вони підключаються до комп'ютерної системи, яка керує швидкістю заряджання та розрядження, а також доступністю енергії.

Ефективність – це девіз системи. Згідно з дослідженнями, кожна виготовлена ним мегават-година дозволяє заощадити близько 1100 тон вуглекислого газу. І коли через кілька років власники почнуть оновлювати свої електромобілі, ці старі батареї зустрічатимуться все частіше — що буде хорошою новиною для таких фірм, як Connected Energy. І для довкілля.

Етичний "паспорт" батареї

Глобальний перехід до електроніки впливу на більшість галузей. Окрім екологічних переваг, компанії в кожному секторі пропонують клієнтам додаткові стимули для переходу на електрику: магазини використовують онлайн-пропозиції, щоб стимулювати інтернет-замовлення, тоді як онлайн-казино пропонують гравцям безкоштовні бонуси, які б вони не змогли отримати в наземних закладах. У індустрії електромобілів автовиробники вважають, що задоволення від того, що автомобільний акумулятор був виготовлений з дотриманням усіх етичних норм, достатньо, щоб переконати споживачів здійснити покупку.

Це мислення є основою проекту Global Battery Alliance (GBA), який планує випустити «паспорт батареї» до кінця 2022 року. Документ спрямований на представлення даних про термін служби батареї електромобіля, включаючи пов'язані з цим соціальні та екологічні ризики. у його виробництві. Добровільна ініціатива буде спрямована на те, щоб дати споживачам чітке уявлення про те, що вони купують, а також охоплюватиме теми порушення прав людини та використання енергії.

Audi та Renault є одними з найбільших зареєстрованих автовиробників, однак GBA сподівається залучити й інших великих гравців до запуску наступного року.

Наслідування прикладу смартфонів

Одна з найсерйозніших проблем, пов'язаних із переходом на електрику, – це кількість відходів, які при цьому утворюються. Сучасні акумуляторні батареї електромобілів мають високий рівень зношування: їх різні компоненти зварюються разом, що ускладнює доступ технічних фахівців до несправної частини. За оцінками експертів, глобальна цифра відходів акумуляторних батарей до 2030 року складе 12 млн. тон. В рамках кліматичної кризи це не надто хороша новина.

Але саме це спонукало дослідників шукати натхнення у інших сферах. Наприклад, менша, але ефективніша батарея для смартфона має стиснуті, а не зварені деталі, що спрощує розбирання та обслуговування. За оцінками експертів, це збільшує термін служби до десяти років.

Якщо такі компанії, як стартап Aceleron у Нідерландах, зможуть втілити цю ідею в життя, то вже незабаром ми матимемо змогу побачити на ринку набагато ефективніші та екологічно чисті батареї для електромобілів.

Перетворення батареї на корисні метали

Зберігання енергії — це не єдиний варіант утилізації акумуляторів електромобілів. Їх також можна розплавити на простіші частини: металевий сплав, що складається з міді, кобальту та нікелю, та концентрат на основі літію.

Umicore — одна з компаній, яка використовує інноваційні методи для виготовлення цих корисних сплавів, і вони наголошують на тому, що цей процес потребує малих затрат енергії, оскільки сама батарея виділяє більшу частину тепла, необхідного для її розплавлення. 

Планеті зараз потрібні не обіцянки політиків, а рішучі заходи. Електромобілі — лише частина боротьби зі зміною клімату, але розумні та прогресивні заходи, як-от п'ять згаданих у цій статті, мають вирішальне значення в досягненні світом цілей COP26. Зрештою, дії говорять голосніше, ніж слова.


Комментариев: 0
Пожалуйста, залогиньтесь для добавления комментария.
[ Регистрация | Вход ]

Новости по теме: