Авто ЖЖ » Новости » 2021 » Март » 25 » 20:23

Юрист розповів, чи потрібно вмикати покажчик повороту ліворуч при в’їзді на кругове перехрестя

25 Марта 2021 2844 0.0 0
Юрист розповів, чи потрібно вмикати покажчик повороту ліворуч при в’їзді на кругове перехрестя

Часто ви бачили, що при в’їзді на кругове перехрестя одні автомобілі вмикають лівий покажчик повороту, одні вмикають правий, а інші взагалі не вмикають, пише Дорожній Адвокат.

Чому ж так?

Це тому, що різні фахівці висловлюють з цього питання кардинально протилежні думки. Зокрема, Інформаційний портал «Юридичний факт» детально із посиланням на норми закону обґрунтовує, чому при в’їзді на кільце покажчик повороту ліворуч не потрібно вмикати. Водночас авто інструктор м. Києва переконливо наголошує на необхідності вмикання лівого «поворотника» у такій ситуації. Управління патрульної поліції також опублікувало відеоролик, де на прикладі повідомляли про необхідність увімкнення покажчика повороту ліворуч.

Існують також думки, що лівий «поворотник» додатково інформує інших учасників. Тобто щоб всі гарантовано розуміли, що водій буде їхати по кільцю і не поверне на праворуч на виїзд з кільця.

Що каже закон з цього приводу

Пунктом 9.2 ПДР передбачено виключний перелік підстав, коли водій повинен подавати попереджувальні сигнали світловими покажчиками повороту відповідного напрямку, а саме це: а) перед початком руху і зупинкою; б) перед перестроюванням, поворотом або розворотом.

Інших підстав для увімкнення покажчика повороту у Правилах дорожнього руху не прописано.

За таких умов Правила передбачають встановлення перед перехрестям з круговим рухом дорожнього знаку 4.10 “Круговий рух”.

Відповідно до ПДР, «Дорожній знак 4.10 “Круговий рух”. Вимагає об’їзду клумби (центрального острівця) в напрямку, показаному стрілками на перехресті з круговим рухом». Наголосимо, даний знак вимагає не перестроювання, не повороту і не розвороту. Він вимагає об’їзду клумби (центрального острівця).

Тому Правила дорожнього руху при в’їзді на перехрестя з круговим рухом не вимагають подавати сигнали світловими покажчиками повороту.

До того ж згідно з п.п. 10.4. ПДР «Перед поворотом праворуч та ліворуч, у тому числі в напрямку головної дороги, або розворотом водій повинен завчасно зайняти відповідне крайнє положення на проїзній частині, призначеній для руху в цьому напрямку, крім випадків, коли здійснюється поворот у разі в’їзду на перехрестя, де організовано круговий рух, напрямок руху визначено дорожніми знаками чи дорожньою розміткою, або рух можливий лише в одному напрямку, установленому конфігурацією проїзної частини, дорожніми знаками чи розміткою».

Таким чином, напрямок руху при заїзді на перехрестя з круговим рухом визначається дорожньою розміткою і можливий лише в одному напрямку.

Дана обставина ще раз підтверджує, що при в’їзді на «кільце» не потрібно подавати попереджувальні сигнали світловими покажчиками повороту відповідного напрямку, адже не здійснюється ані перестроювання, ані поворот, ані розворот. Це пов’язано з тим, що у водія можливий виключно єдиний варіант руху – згідно з дорожньою розміткою.

Таким чином, при в’їзді на перехрестя з круговим рухом Правила дорожнього руху не вимагають вмикати будь-яких покажчиків поворотів, ні лівого, ні правого. А от при виїзді з «кільця» водій повертає праворуч, а отже відповідно до п.п. 9.2 ПДР водій повинен увімкнути покажчик повороту напрямку праворуч.


Комментариев: 0
Пожалуйста, залогиньтесь для добавления комментария.
[ Регистрация | Вход ]

Новости по теме: