Авто ЖЖ » Новости » 2021 » Апрель » 5 » 08:54

Цiни на бензин після локдауна можуть злетіти: чого чекати водіям

05 Апреля 2021 1422 0.0 0
Цiни на бензин після локдауна можуть злетіти: чого чекати водіям

Після локдауна в Україні можуть підняти ціни на бензин на 10-15%.

Протягом 2020 року вартість палива зросла майже в два рази на світових біржах, що вплинуло і на зміну цінників в Україні. Таким прогнозом поділився кандидат економічних наук і незалежний експерт Олександр Хмелевський для РБК-Україна.

Експерт уточнив, що за минулий рік ціни на бензин А-95 виросли на 15%, на дизпаливо – на 17%, а на автомобільний газ – на 26%.

Хмелевський пояснив, що відразу кілька факторів вплинули на тенденцію збільшення цін. В першу чергу, після падіння в березні 2020 року відновилося зростання цін на нафту (більш ніж в 2 рази за рік).

«Ціна нафти марки Brent на початку березня досягла 71 долара за барель. Крім того, за рік приблизно в два рази зросли ціни на газ на світових біржах. Це сприяло зростанню цін на паливо в Україні. Адже близько половини бензину і 84% дизельного палива, які споживає Україна, це імпорт», – повідомив Хмелевський.

Другий фактор, що вплинув на ціни, це те, що попит на паливо буде рости, навіть незважаючи на стабілізацію котирувань на нафту на світових біржах.

«Це пов’язано з сільгоспроботами, а також з тим, що по закінченню карантину люди будуть частіше використовувати особистий і громадський транспорт», – відзначає експерт.

На думку Хмелевського, в Україні не варто очікувати зниження цін на паливо, а навпаки, – готуватися до підвищення.


Комментариев: 0
Пожалуйста, залогиньтесь для добавления комментария.
[ Регистрация | Вход ]

Новости по теме: